Zaščita in varnost računalnika

Da boste imeli varen in zaščiten računalnik ali prenosnik pred vsemi nevarnostmi na spletu, vam namestimo ter nastavimo antivirusni program ali požarni zid s katerim zaščitimo računalnik. Odstranjujemo viruse, namestimo in nastavimo protivirusno zaščito s katero bo vaš računalnik varen pred virusi, vdori in drugo nesnago na spletu

Onemogočite okužbo računalnika, prenosnika z virusom, trojanskim konjem ali drugo nevarnostjo še preden se vaš računalnik okuži z virusom.

Antivirusna zaščita

Tako kot virusi okužijo živa bitja, tako lahko virus okuži vaš računalnik. So v obliki programov, pogostokrat skriti v drugih programih ali dokumentih, ki jih dobite. V trenutku, ko zaženete virus ali dokument v katerem je virus skrit lahko le ta okuži vaš računalnik.

Škoda, ki jo lahko virus povzroči je odvisna od mnogo dejavnikov, med tem tudi kako kompleksen je virus. Sledi kratek seznam vrste škod, ki vam jih virusi lahko povzročijo.

 • Nekateri virusi lahko izbrišejo ali spremenijo datoteke. Nekateri virusi lahko izbrišejo vse vaše dokumente ali celo formatirajo trdi disk in s tem povzročijo, da je vaš računalnik neuporaben.
 • Nekateri virusi lahko posredujejo vaše zaupne podatke kot so št. kreditne kartice, št. bančnega računa in gesla tako da samodejno pošljejo e-pošto.
 • Nekateri virusi močno upočasnijo vaš računalnik.
 • Nekateri virusi inštalirajo orodja ali spremenijo varnostne nastavitve vašega računalnika, tako, da lahko nepridiprav dostopa do vašega računalnika brez, da bi vi to vedeli.

Za čimvečjo varnost vašega računalnika vam:

 • Preverimo prisotnost virusov oz., če je vaš računalnik okužen
 • Odstranimo viruse, trojanske konje, črve in stestiramo delovanje računalnika
 • Namestimo in nastavimo protivirusno zaščito in požarni zid

Starševski nadzor za varovanje otrok pred škodljivimi vsebinami na spletu

Starševski nadzor vam omogoča, da vaši otroci spoznajo internet in računalnik iz druge, konstruktivne strani. Nastavitve omogočajo katere igrice bo vaš otrok igral, katere programe lahko uporablja in katere spletne strani in vsebine si lahko ogleduje. Te nastavitve delujejo tudi, ko vas ni doma.

S starševskim nadzorom lahko pregledujete dejavnost vaših otrok na računalniku, lahko jim časovno omejite uporabo računalnika ali preprečite uporabo računalnika.

Računalniški servis v Novi Gorici PoceniPC vam uredi nastavitve starševskega nadzora, svetuje pri uporabi in vas pouči o uporabi starševskega nadzora.

Varna raba spleta

Osnovna pravila:

 • Ne izmenjujete osebnih fotografij z neznanci
 • Ne razkrivajte vaših podatkov kot so naslov, tel. št., šola, lokacija
 • Na grozilna sporočila eli e-pošto ne odgovarjajte
 • Na e-pošto, ki vam jo pošlje neznanec ne odgovarjajte

Naši strokovanjaki vas poučijo in svetujejo kako pravilno in varno uporabljati internet.

Comments on this entry are closed.